airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Rådgivning til borgere, pårørende og fagpersoner

Pissassarfik yder gratis rådgivning indenfor handicapområdet til alle borgere og fagpersoner i hele Grønland. Formålet er, at du, dine pårørende, din sagsbehandler eller andre relevante fagpersoner kan henvende sig med handicaprelaterede spørgsmål og få en kvalificeret rådgivning.

Du kan få rådgivning igennem fjernkonsultation enten telefonisk, pr. mail, videoopkald eller ved fysisk fremmøde. 

Vores team omfatter række fagspecialer. Vi har flere års erfaring med handicapområdet, og vi har en bred viden om muligheder for personer med handicap i Grønland.

Vi kan for eksempel- rådgive og vejlede om:

• Er det relevant for mig/mit barn at blive henvist til et forløb på Pissassarfik?
• Hvordan klares udfordringer i hverdagen i forhold til psykiske og fysiske handicap?
o I hjemmet
o På bostedet
o I daginstitutionen
o I skolen
o På arbejdspladsen
o I fritiden

Hvilke hjælpeforanstaltninger/hjælpemidler er der i forhold til mit/mit barns handicap?

Hvor er der anden faglig ekspertise i Grønland, Danmark eller udlandet?

Bemærk Pissassarfik kan ikke træffe beslutninger om hjælpeforanstaltninger eller tildele hjælpemidler. Det er din hjemkommune og sagsbehandler, der træffer beslutningen om selve bevillingen.

En rådgivningssamtale vil altid være generelt orienteret. Rådgivning er i denne sammenhæng defineret som en kort samtale med en relevant medarbejder fra Pissassarfik.

Er der brug for mere end en kort samtale, defineres det som et forløb og kan kun opnås ved henvisning til Pissassarfik. Henvisning til Pissassarfik sker gennem din kommunale sagsbehandler.

Tryk på følgende link for at vide mere om forløbet i Pissassarfik:
Forløb på Pissassarfik 

Vi har åbent for personlig og telefonisk henvendelse:
mandag – fredag fra mellem kl. 09.00-12.00 og 13:00-15:00

Ved telefoniske og personlige henvendelser vil vi bede om dine kontaktoplysninger, og du vil efterfølgende blive kontaktet af den rette fagperson med svar på dit spørgsmål.

Skriv til os på e-mail: pissassarfik@nanoq.gl eller ring på telefon: 34 50 70. 

 
Rådgivning til borgere

Diagnose

Har du fået stillet en diagnose eller er blevet ramt af et nyopstået handicap og har behov for mere viden om din diagnose/dit handicap, kan du kontakte Pissassarfik for yderligere viden og rådgivning.

Rettigheder 

Ifølge FN’s Handikapkonvention har du som borger følgende rettigheder: 

Formålet med denne konvention er at fremme, beskytte og sikre muligheden for, at alle personer med handicap fuldt ud kan nyde alle menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder på lige fod med andre, samt at fremme respekten for deres naturlige værdighed. Personer med handicap omfatter personer, der har en langvarig fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk funktionsnedsættelse, som i samspil med forskellige barrierer kan hindre dem i fuldt og effektivt at deltage i samfundslivet på lige fod med andre.
Fra FN’s Handikapkonvention, artikel 1:

For yderligere rådgivning i forhold til dine rettigheder og hvad overstående betyder for dig, henviser vi til Tilioq, som kan rådgive og vejlede dig og dine pårørendes om dine/jeres rettigheder.  

Du kan finde kontaktinformationer og yderligere viden om Tilioq på følgende link: 
Tilioq | Forside


Hjælpemidler/redskaber 

Hvis du er i tvivl om dine rettigheder i forhold til at få et hjælpemiddel, om et hjælpemiddel vil kunne afhjælpe dine følger af dit handicap eller hvilket hjælpemiddel, der bedst muligt vil kunne lette din hverdag, så kan du kontakte Pissassarfik for rådgivning. 

Har du grundet dit handicap svært ved at skabe struktur og overskue hverdagen, svært ved at huske ting (eksempelvis aftaler eller indkøb), eller balancere aktiviteter i løbet af dagen og ugen i forhold til dit energiniveau, kan Pissassarfik rådgive dig om redskaber, der kan hjælpe dig i hverdagen. 

Pissassarfik kan give dig en generel orientering og rådgive dig på et individuelt plan i forhold til dine daglige udfordringer.

Ovenstående er kun eksempler - oplever du andre udfordringer i hverdagen eller har andre spørgsmål omhandlende hjælpemidler og redskaber, er du velkommen til at kontakte Pissassarfik, som vil rådgive og guide dig i den bedste mulige retning for at hjælpe dig.

Bemærk Pissassarfik kan ikke træffe beslutninger om hjælpeforanstaltninger eller tildele hjælpemidler. Det er din hjemkommune og sagsbehandler, der træffer beslutningen om selve bevillingen. 


Arbejde - Fleksjob 

Går du med tankerne om, hvad der skal ske i fremtiden med hensyn til arbejde? Er det realistisk, jeg kan komme tilbage på arbejde? Kan jeg arbejde 8 timer hver dag? Hvordan skal jeg starte op? Har du disse tanker eller lignende i forhold til tilbagevenden på arbejdsmarkedet, kan Pissassarfik rådgive dig i forhold til dine muligheder for fremtiden. Det er ikke kun muligt at komme tilbage på arbejde fuldtid eller få førtidspension, der er også muligheder derimellem, som fleksjob. 

Du kan læse mere om lovgivningen i forhold til et afklaringsforløb, fleksjob og løntilskud på følgende link:
Inatsisartutlov om ændring af landstingsforordning om revalidering (Afklaringsforløb, fleksjob og løntilskud)

Bemærk Pissassarfik kan ikke træffe en beslutning i forhold til din fremtid på arbejdsmarkedet. 
For yderligere specifik rådgivning i forhold til fleksjob henviser vi til Majoriaq. 

Du kan finde kontaktoplysningerne til Majoriaq på følgende link: 
Konktakt Majoriaq


Bor du i en bygd, kan du kontakte Sullissivik. 

 
Rådgivning til pårørende

                          Forældre

Er du forælder til et barn med et handicap, en diagnose eller et særligt behov? Hvis du mangler viden om dit barns diagnose/handicap, er usikker på fremtiden, har svært ved at forstå dit barn og usikker på, hvordan du bedst kan hjælpe og/eller er udfordret i at kommunikere med dit barn, så kan Pissassarfik rådgive dig. 

Vi kan eksempelvis rådgive dig i forhold til: 
o Dit barns diagnose/handicap
o Fremtiden og muligheder 
o Hjælpemidler/redskaber 
o Støtte
o Hjemmeomgivelser 
o Skolen 
o Sociale relationer 
o Adfærd 

Ovenstående er kun eksempler - oplever du andre udfordringer i hverdagen eller har andre spørgsmål omhandlende dit barns diagnose/handicap, kan du kontakte Pissassarfik, som vil rådgive og guide dig i den bedst mulige retning.  


Søskende 

Har du en søster eller bror med et handicap, en diagnose eller et særligt behov og har du svært ved at forstå ham/hende og hans/hendes adfærd eller ageren? Pissassarfik kan rådgive dig og give dig viden om din bror eller søsters handicap/diagnose og en større indsigt i, hvorfor han/hun kan have en bestemt adfærd eller agere på en bestemt måde, så du bedre kan forstå ham/hende. Hertil kan vi rådgive om, hvordan du bedst kommunikerer med og håndterer ham/hende. 


Ægtefælle/samlever

Er du ægtefælle eller samlever med en, der har fået stillet en diagnose eller er blevet ramt af et nyopstået handicap og har behov for mere viden om deres diagnose/handicap? Så kan du kontakte Pissassarfik for yderligere viden og rådgivning. Vi kan eksempelvis hjælpe dig med at få en bedre forståelse af, hvad der er sket med din ægtefælle/samlever og hjælpe til en bedre forståelse af din ægtefælle/samlever. 

Hvis du er i tvivl om din ægtefælles/samlevers rettigheder i forhold til at få et hjælpemiddel, om et hjælpemiddel eller redskab vil kunne afhjælpe hans/hendes følger af et handicap og/eller hvilket hjælpemiddel eller redskab, der bedst muligt vil kunne lette hans/hendes og jeres hverdag, så kan du kontakte Pissassarfik for rådgivning. Pissassarfik kan give dig en generel orientering og rådgive på et individuelt plan i forhold til de udfordringer som i kan opleve i dagligdagen. 

Bemærk Pissassarfik kan ikke træffe beslutninger om hjælpeforanstaltninger eller tildele hjælpemidler. Det er jeres hjemkommunen og hans/hendes sagsbehandler, der træffer beslutningen om selve bevillingen. 

Vi kan eksempelvis rådgive dig i forhold til:

o Din ægtefælles/samlevers diagnose/handicap
o Adfærd 
o Kommunikation 
o Fremtiden og muligheder 
o Hjælpemidler/redskaber 
o Støtte
o Hjemmeomgivelser 

Vigtigt Et råd til dig som ægtefælle/samlever er at huske dig selv i hele processen og huske at tilgodese dine egne behov. Er der sket en stor forandring i hverdagen, virker det hele uoverskueligt og er du usikker på fremtiden, kan du kontakte Pissassarfik for rådgivning. 


Barn/afkom af person med handicap 

Har du en forælder med et handicap, en diagnose eller et særligt behov, mangler du viden om din forælders diagnose/handicap, er du usikker på fremtiden og/eller har svært ved at forstå din forælder, kan Pissassarfik rådgive dig. Vi kan give dig mere viden om din forælders handicap/diagnose og dermed hjælpe dig på vej til bedre at kunne forstå din forælder. 

Vi kan eksempelvis rådgive dig i forhold til: 

o Viden om diagnose/handicap
o Adfærd 
o Kommunikation 
o Fremtiden og muligheder 
o Hjælpemidler/redskaber 
o Støtte
o Hjemmeomgivelser 

Ovenstående er kun eksempler - oplever du andre udfordringer i hverdagen eller har andre spørgsmål omhandlende din forælders diagnose/handicap, kan du kontakte Pissassarfik som vil rådgive og guide dig i den bedst mulige retning.  


Familie 

Pissassarfik yder familierådgivning. Hvis I som familie er udfordret i at få hverdagen til at fungere, med et familiemedlem med et handicap, en diagnose eller et særligt behov, kan vi rådgive jer i, hvordan i bedst muligt kan få hverdagen til at fungere som familie. Vi kan eksempelvis rådgive om jeres hjemmeomgivelser og give jer redskaber, til at håndtere udfordringerne i hverdagen. 

 
Rådgivning til fagpersoner

De nedenstående fagpersoner er kun eksempler. Hvis du er i anden faggruppe, der har behov for faglig sparring eller rådgivning i forhold til en borger med et handicap, en diagnose eller et særligt behov er du også velkommen til at kontakte os. 

Lærer/skole

Er du fra en skole eksempelvis en lærer, som har en elev eller elever med særlige behov grundet et handicap eller en diagnose og har udfordringer i løbet af en skoledag, kan vi rådgiver dig. Vi kan rådgive dig i, hvordan du kan bidrage og hjælpe til, at en elev med handicap, diagnose eller et specielt behov får en hverdag med mindst mulige udfordringer. 

Vi kan eksempelvis rådgive dig i forhold til: 

o Viden om diagnose/handicap 
o Indretning af for eksempel klasseværelse 
o Hjælpemidler/redskaber 
o Hjælp i undervisningen 
o Faglig sparring 

Ovenstående er kun eksempler, har du spørgsmål indenfor andre kategorier kan du kontakte Pissassarfik, som vil rådgive og guide dig i den bedst mulige retning.  


Pædagog/institution 

Hvis du er en pædagog eller anden relevant fagperson fra en institution, der passer et barn med et handicap eller et specielt behov og har udfordringer, kan vi rådgive dig. Vi kan rådgive dig i, hvordan du bedst kan bidrage og hjælpe til, at barnet får en hverdag med mindst mulige udfordringer. 

Vi kan eksempelvis rådgive dig i forhold til:

o Viden om diagnose/handicap 
o Adfærd 
o Kommunikation 
o Omgivelser 
o Hjælpemidler/redskaber 
o Faglig sparring 

Ovenstående er kun eksempler, har du spørgsmål indenfor andre kategorier kan du kontakte Pissassarfik som vil rådgive og guide dig i den bedst mulige retning.  


Sagsbehandler/kommunen  

Hvis du er fra kommunen eksempelvis en sagsbehandler og har brug for rådgivning i forhold til mødet med en borger med et handicap, kan vi rådgive dig. 

Vi kan eksempelvis rådgive dig i forhold til: 

o Viden om diagnose/handicap 
o Hjælpemidler og redskaber 
o Faglig sparring 

Ovenstående er kun eksempler, har du spørgsmål indenfor andre kategorier kan du kontakte Pissassarfik som vil rådgive og guide dig i den bedst mulige retning.  

Vi råder også til at bruge kommunens terapeuter, når det er muligt. Det kan eksempelvis være i forhold til vurdering eller tilpasning af hjælpemidler og faglig vurdering, hvor de kan have mulighed for at tilse borgeren. 

Ved særligt komplicerede sager kan kommunalbestyrelsen anmode Pissassarfik om at gennemføre udredningen jf. Inatsisartutlov §25 stk. 8:

Tryk på følgende link for at komme ind til loven:

Inatsisartutlov om støtte til personer med handicap

Når der er sager eller behov for rådgivning i forhold til jobformidling, vejledning til uddannelse og arbejde og opkvalificering til uddannelse og arbejde samt dagpenge henviser vi til Majoriaq. 
Rådgivningen kan eksempelvis være i forhold til fremtiden på arbejdsmarkedet herunder fleksjob og revalidering.  

Du kan finde yderligere viden om Majoriaq på følgende link:
Majoriaq

Du kan finde kontaktinformationer på Majoriaq på følgende link: 
Konktakt Majoriaq


Arbejdsgiver 

Er du arbejdsgiver og har fået en ny medarbejder med et særligt behov, handicap og vil vide mere om udfordringerne og hvordan du bedst kan hjælpe, kan du kontakte Pissassarfik for rådgivning. 
Vi kan eksempelvis rådgive dig i forhold til: 

o Viden om diagnose/handicap 
o Indretning & omgivelser 
o Hjælpemidler 

Derudover henviser vi til Tilioqs hjemmeside, hvor der findes publikationer, som kan være nyttige for dig som arbejdsgiver. Her findes eksempelvis en guide om handicap og job, hvori du som arbejdsgiver kan læse om en række forskellige handicaps, sygdomme og diagnoser samt deres betydning i forhold til beskæftigelse – korte og generelle beskrivelser. 

Du kan finde guiden samt andre nyttige materialer i forhold til arbejdsmarkedet på Tilioqs hjemmeside under ’videnscenter’ og dernæst ’Tilioqs publikationer’ eller følgende link: 
Tilioq | Tilioqs publikationer og materialer 


Ved behov for viden om revalidering henviser vi til Sullissiviks hjemmeside.

Du kan læse om revalidering på følgende link: 
Revalidering (sullissivik.gl

Hvis du ønsker en medarbejder i fleksjob eller revalidering henviser vi til at kontakte Majoriaq. 

Du kan finde kontaktinformationer på Majoriaq på følgende link: 
Konktakt Majoriaq


Støtteperson 

Er du støtteperson for en borger med et handicap/diagnose eller med et særligt behov og mangler viden om handicap/diagnose, behovet og hvordan du kan støtte din borger til en velfungerende hverdag, kan Pissassarfik rådgive dig. 

Vi kan eksempelvis rådgive dig i forhold til: 

o Din borgers diagnose/handicap 
o Adfærd 
o Kommunikation 
o Hjælpemidler/redskaber 
o Faglig sparring 
o Hvordan du kan og skal støtte din borger bedst muligt 

Ovenstående er kun eksempler – hvis du oplever andre udfordringer i hverdagen eller har andre spørgsmål omhandlende borgerens diagnose/handicap, kan du kontakte Pissassarfik som vil rådgive og guide dig i den bedst mulige retning.