airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Gerluf Nykjær kom til forløb efter sin hjerneblødning

21. februar 2023
Pissassarfik

Gerluf Nykjær og hans kone

Gerluf Nykjær er 58 år og fra Maniitsoq, han er en af de første der kom til forløb i år, hans forhenværende erhverv var som fisker, og nu førtidspensionist.

Gerluf fik hjerneblødning og blodprop der medførte hjerneskade i november 2022. Hjerneskaden har medført nedsat kraft på venstre side, dårligt søvn og er blevet langsommere til at udtale ordene når han taler.

”Jeg følte magtesløshed i starten, som om hele hjernen var lukket. Det var som om min tankegang var svag. Når jeg ikke længere kan følge med i samtaler, så kommer angsten og tristheden. Efter hjerneblødning er jeg taknemmelig for min kone for den støtte hun giver mig, for min glemsomhed og sprogbrug.”

Gerluf´s mor har også været ramt af hjerneblødning, han været sammen med sin mor til genoptræning efter hendes hjerneblødning. Efter han selv fik hjerneblødning, var han i Nuuk til undersøgelse fik han startet med genoptræning, der fik han gavn af de genoptræningsprogrammer som han har fulgte med i øvelserne da hans mor var til genoptræning. Han lærer nu at leve med hjerneskaden og nedsat funktion i forhold til tidligere.

”Under mit forløb er jeg blevet mere bevidst om, at jeg i nogle perioder vil opleve fremgang og tilbagegang. Jeg har nu forstået, at dette ikke kan undgås når man har fået hjerneskade. Jeg er ved at tilvænne mig til, at jeg ikke kan som tidligere, jeg fortsætter fra det udgangspunkt jeg er kommet til.”

Gerluf har sin kone med som støtteperson til forløbet. 

”Vi har fået meget ud af forløbet her, min kone giver mig meget støtte selvom hun har et handicap, når jeg har fået noget, gavner mig giver min kone mig ros. Jeg mødte andre der var til forløb mens vi var i Pissassarfik, vi have forståelse for hinanden og det var rart at kunne føre samtaler hvor man forstår hinanden. Jeg ville ønske, at der også var en mulighed for at kunne mødes med andre, der også har haft hjerneblødning i vores by. Jeg har fået meget gavn af den snarlige mulighed for forløbet i Pissassarfik, da genoptræningen startede, fik jeg gode værktøjer, selvom jeg har dårligt ryg. Mens, jeg var her fik jeg lært hvordan jeg kan opbygge muskler ved brug af kroppen. Det er fortrøstningsfuldt og giver viljestyrke. Når jeg kommer hjem til Maniitsoq, glæder jeg mig til at starte med genoptræningsprogrammer jeg har fået udleveret herfra. Det næste er, at jeg skal øve mig igen i at bruge computer og lignende, da jeg kan lide musik selvom mit andet øre har hørenedsættelse, vil jeg igen lytte til musik. Det med stor taknemlighed at Pissassarfik er en mulighed som genoptræning sted i vores land, det er enormt gavnligt for mig. Man får øget motivation ved et forløb i Pissassarfik.”- siger Gerluf Nykjær.