” Det er en stor misforståelse, når man på arbejdspladser løser seksuelle problematikker ved at tie. Det nytter ikke noget at beslutte sig til, at: ´her taler vi ikke om sex´ - det forsvinder behovet, lysten, længslen, fantasier og drømme jo ikke af! Seksualitet er en naturlig del af livet og kun ved at turde tale om det, kan vi slippe vi for de uheldige situationer, vi netop forsøger at undgå ved i stedet at tie.
Hvis der ikke allerede er fælles retningslinjer og en tydelig seksualpolitik på en arbejdsplads, kan man starte med at fokusere på dette. Implementere sanseterapeutiske øvelser rutinemæssigt i hverdagen, hvilket styrker borgerens trivsel, herunder også behovet for kontakt, varme, kærlighed og intimitet. En funktionsnedsættelse i sig selv, sygdomme og bivirkninger af medicin kan alle medføre nedsat seksuallyst og evne, men det gør ikke den nærværende kropsberøring mindre vigtig. Snarere tværtimod”- udtaler Helle.
Det er vigtigt at have sansedage på institutionen.
Det betyder ikke, at alle skal være med, men det er vigtigt at borgerne ved, at de har muligheden. Derudover er det vigtigt at tilbyde den obligatoriske seksualundervisning og vide hvordan man i arbejdet undgår at overtræde både lovgivning og personlige grænser. Grænser, der er meget forskellige, alt efter om borgeren er barn, teenager eller voksen.
Det er vigtigt at informere voksne borgere og deres pårørende om de mange muligheder indenfor seksuallivet, herunder relevante hjælpemidler. Det er hos Helle muligt at købe en kuffert med forskellige seksualhjælpemidler til inspiration og læring. Herudfra kan personalet nemmere informere borger og pårørende om de mange forskellige muligheder der er og i fællesskab finde frem til den bedst mulige arbejdsmetode.