Emne: Neuropsykologi
Emne: Neuropsykologi
Billede: deltagere til kurset, kursus afholdere: Anne Norup Ph.d Specialist i klinisk neuropsykologi - Videncenter for Neurorehabilitering, Rigshospitalet, Glostrup & Jytte Kjærgaard Isaksen
Ph.d. audiologopæd - Lektori Syddansk Universitet, Det Humanitiske Fakultet Institut for Kultur- og sprogvidenskaber, tolke: ArnaK`Hendriksen Karlsen & Birgithe Christensen .
Kursisterne kommer fra: Qaanaaq, Upernavik, Aasiaat, Qasigiannguit, Sisimiut, Maniitsoq, Nuuk, Tasiilaq, Paamiut, Narsaq.
Ét af hovedemnerne var, hvordan hjernen fungerer, samt hvilke sygdomme og skader der påvirker dens funktion, symptomer og følger efter hjerneskade, samt hvordan man bedst muligt kan støtte og kommunikere med borgere med hjerneskade.
Følger af en erhvervet hjerneskade kan være:
• Fysiske vanskeligheder
• Følelsesmæssige og personlighedsforandringer
• Sociale og adfærdsmæssige forandringer
• Kognitive vanskeligheder
En hjerneskade kan medføre indenfor stort set alle livs områder, for eksempel ændring i økonomi, tab af arbejde/ beskæftigelse og ændret rolle i familien. Dette kan skabe behov for hjælp, støtte eller pleje i hverdagen.
Selvom hjerneskader er er varige, kommer mange sig delvist med tiden. Et emne i kurset er også at hjælpe den ramte til at kompensere for den nedsatte funktion, for eksempel ved at gøre ting på nye måder, bruge hjælpemidler, ved hjælp af anden form for kommunikation, samt at ændre vaner som passer til den nuværende situation.
Emnet var også, hvordan man kan hjælpe pårørende til hjerneskaderamte, da familiemedlemmer til hjerneskaderamte kan opleve negative mentale og kropslige reaktioner. Der var fokus på hvordan ansatte kan afsætte tid til at udarbejde en plan, med henblik på at hjælpe borgeren bedst muligt ud fra et helhedsorienteret perspektiv og ud fra omstændighederne i samfundet.
Som ansat kan man ligeledes opleve forskellige reaktioner og senfølger under en krise relateret til arbejdet. Derfor var emnet også vigtigheden af, at man skal passe på sig selv. Der blev lagt vægt på vigtigheden af at have fritidsaktiviteter, der gør ens hverdag behagelig, for at give overskud til at kunne arbejde fysisk, følelsesmæssigt og mentalt stærkt.
I slutningen af kurset blev der afprøvet øvelsen ’fiskerbænk’. Der blev afprøvet, hvordan de ansatte kan dele og tale sammen om deres arbejde, og hvordan de kan videredele deres nye viden.
Kursusafholder:
Anne Norup
Ph.d Specialist i klinisk neuropsykologi .
Videncenter for Neurorehabilitering-Rigshospitalet, Glostrup
Kursusafholder:
Jytte Kjærgaard Isaksen
Ph.d. audiologopæd.
Lektori Syddansk Universitet, Det Humanitiske Fakultet Institut for Kultur- og sprogvidenskaber.
Emne: Neurospykologi
Tidspunkt: 09.-10.-11. april 2025
Emne: Forebyggelse og håndtering af udadreagerende adfærd
Tidspunkt: 14.-15.-16. maj 2025
Emne: Børn med særlige behov i skolen
Tidspunkt: 08.-09.-10. oktober 2025